Discussie gesloten
Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste
Weergegeven resultaten: 1 t/m 10 van 13

Discussie: Agressief gedrag kater

 1. #1

  Standaard Agressief gedrag kater

  Beste forummers,


  Graag had ik jullie volgend probleem willen voorleggen:

  Ondertussen heb ik al 4 jaar een kater, die nu al meer dan 3 jaar gecastreerd is. Exacte leeftijd van castratie weet ik niet meer, maar ik was er in ieder geval op tijd bij!

  In de loop der jaren is zijn gedrag steeds erger geworden. Hiermee bedoel ik:
  1/ opzettelijk in huis plassen, ook al is de kattenbak proper. Meestal a/d voordeur of achterdeur, daar waar er dus "frisse lucht" naar binnenkomt als het ware. Ik kan perfect zien wanneer hij dit van plan is, maar hem dan in de kattenbak zetten, haalt niks uit. Een beetje later ziet hij dan toch zijn kans schoon!

  2/ aanvallen... maar uitsluitend mij (vrouw) aanvallen! Zonder enige aanleiding kan zijn gemoedstoestand opeens omslaan. Meestal begint dit met proberen in m'n benen te bijten (of armen als ik op de zetel zit). Ik begin dan al met "neen, pas op", ..." op een dwingende toon, zonder resultaat natuurlijk. Daarop gaan de oren plat, de staart begint heen en weer te slaan en hij begint te janken/grollen/... Vervolgens vliegt hij als een bezetene op mij af en bij hij zich echt vast!

  Enige oplossing die ik tot nu toe heb (op aanraden van de dierenarts) is er een laken overheen gooien en hem afschrikken met lawaai. Voor mij is dat dus geen echte oplossing!

  Hij kan echt ongeloofelijk lief zijn, maar zijn agressief gedrag weegt na die 4 jaar echt zwaar op tegen de periodes dat hij wel "lief" is. Ik krijg echt het gevoel dat hij niet gelukkig is in mijn buurt! Zeker omdat hij dat gedrag niet vertoont bij anderen.

  Daarnaast haalde mijn dierenarts ook aan dat ze nog NOOIT zulks agressief/dominant gedrag had gezien bij een britse korthaar/gecastreerde kater (en zij is in dit ras gespecialiseerd). Want ook bij haar geeft hij een schoon staaltje van zijn kunsten. Ze beschouwt dit zelfs als potentieel "gevaarlijk"...

  Zelf denk ik niets verkeerd te doen. Heb altijd al katten gehad, maar dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Kunnen jullie mij misschien helpen?

  Na 4 jaar van "maar kan toch ook zooooooo lief en aanhankelijk zijn" en "volhouden", zie ik het nu echt niet meer zitten!

  Alvast bedankt!


  Edit: Zylkene heb ik ook reeds geprobeerd, maar dat gaf nauwelijks resultaat en bovendien een ramp om toe te dienen!
  Laatst gewijzigd door s21; 23 juni 2010 om 16:38

 2. #2
  Grote Poezel Gaby's schermafbeelding
  Geregistreerd
  4 mei 2009
  Locatie
  Vlaams Brabant
  Berichten
  5.734

  Standaard

  Doet me een beetje denken aan dementie al is je kat nog erg jong om zo te handelen - staat hij soms te miauwen 's nachts of lijkt hij soms verward? Is die piste al eens onderzocht? Hormoonspiegel kan onderzicht worden (doet zich vooral voor bij te dikke katten) of misschien lichte vorm van epilipsie. Ik zou toch nog eens vragen aan de da om hem grondig te onderzoeken en aan de hande van bloed en urine zijn bloedwaardes eens na te gaan om te zien of er geen lichamelijke oorzaak is.

  Neem het niet persoonlijk hoor maar breng jij genoeg tijd door met je kater, speel je veel met hem en knuffelen, prikkel je zijn zintuigen. Soms zie je katten die uit verveling zo'n gedag gaan vertonen al is het echt niet altijd de passende uitleg hoor.

  Als er niets lichamelijk kan gevonden worden en je houdt je kat echt genoeg bezig (of heeft een grote tuin) dan zou ik zo snel mogelijk een gedragstherapeut voor dieren inschakelen. Kies een goede therapeut die kunnen in de regel in een week of 4 à 5 een opossing bieden en zien veel meer dan jij zien.

  Ik hoop dat er snel een oplossing komt want is inderdaad geen leven zo
  Groetjes van Gaby en de poezels

  Mijn katten maken van mijn huis mijn thuis

 3. #3

  Standaard

  Dag Gaby,


  Eerst en vooral bedankt voor jouw reactie.

  Ik zal proberen zo duidelijk mogelijk te antwoorden.

  Hij heeft dit al van jongsaf. De da gaf me toen de raad om hem zo spoedig mogelijk te castreren (6maanden? weet het niet precies meer). Dit heeft uiteindelijk niet veel uitgehaald. En sindsdien is het eigenlijk alleen maar geëvolueerd.

  Volgens mij wordt hij voldoende geprikkeld... Wanneer ik thuis ben, probeer ik hem zo veel mogelijk bezig te houden. Overdag kan hij ook buiten (omheind terras) en dan is hij met "geen stokken" binnen te krijgen! Er zijn voldoende speeltjes... hij kan zich een hele tijd bezig houden door als een gek achter z'n favo balletje te rennen.

  Een tijdje dacht ik dat hij misschien eenzaam was, maar een tweede poes zou volgens m'n da dan weer een slecht idee zijn, gezien zijn "dominant" gedrag.

  Qua gewicht... Tja, het is geen magere kater, maar ook geen dikzakje :-) Hij weegt +/- 4kg, dit houd ik zelf goed in het oog. Hij eet ook enkel droogvoer (lust trouwens niets anders). Da vindt dit gewicht geen probleem. Hierover hebben we al eens een gesprek gehad, omdat ik die opmerking wel eens kreeg van bezoek.

  Miauwen doet hij enkel als hij vindt dat het tijd is om m'n bed uit te komen :-) Verder miauwt hij nooit! Enkel dus wanneer hij op het punt staan aan te vallen, maar dat is eerder een diepe grol/miauw... Zoals je wel meer hoort in de buurt tijdens de "kattentijd".

  Verward lijkt hij me niet. Hij schrikt wel héél snel... En dat kan iets heel onozel zijn bv. als iemand te bruusk uit de zetel opstaat.

  Misschien moet ik wel eens de piste van bloedonderzoek/hormonencheck volgen. Alhoewel ik weet dat dit gedrag enkel jegens mij gericht is. Nooit of te nimmer zal hij iemand anders aanvallen. M'n vriend niet, m'n moeder niet (die hier vaak komt), eventueel bezoek niet... Het is steeds tegen mij gericht!

  Als dat niets oplevert, zal een gedragstherapeut de volgende halte zijn.

  Alvast bedankt!

 4. #4
  Global moderator BlackRose's schermafbeelding
  Geregistreerd
  7 mei 2009
  Locatie
  België
  Leeftijd
  31
  Berichten
  10.143

  Standaard

  Het lijkt alsof hij jou een beetje als indringer ziet van zijn territorium.
  Kijk eens naar zijn snorharen als hij jou wil aanvallen. Staan ze naar voor, dan is het een soort speelgedrag (dat duidelijk uit de hand gelopen is). Staan de snorharen naar achter, dan is het echt agressief gedrag. Hier staat ook wel wat meer foto's en info over hoe het gedrag te interpreteren van de kat: http://www.weetjesoverkatten.nl/kattentaal1.htm
  Vaak denken wij dat we niets verkeerd doen, maar doen we iets wat in de kattentaal een betekenis heeft (en meestal geen positieve betekenis, zoals recht in de ogen staren).
  Personeel van Maia en Aztek - Morgana en Mundo

  "You will never find a stronger willed person than the burn survivor for they have suffered the worst injury to the human body anyone can endure and survive"
  - Gary R. Graham

 5. #5
  Grote Poezel Gaby's schermafbeelding
  Geregistreerd
  4 mei 2009
  Locatie
  Vlaams Brabant
  Berichten
  5.734

  Standaard

  Hmmm. als het alleen tegen jou is zal het wel de hormonen niet zijn. Eerder zoals Black Rose zegt, hij ziet jij als indringer maar waarom zo plots een stemmingswisseling?Kom jij in contact met andere katten of kjk je hem in de ogen? Zeker niet doen, ze voelen zich dan bedreigd. Ik heb wel een aantal boeken lmet uitleg over aggressief gedrag maar ik ben aan het verbouwen, dus moet die gaan zoeken in mijn dozen. Ik zal het eens proberen.

  Zou er ook geen tweede kat bijnemen want zou echt kunnen verergeren. Mijn kater is geen aggressieve kater maar toen we onze tweede kat erbij namen is hij gedurende een klein jaar aggressief geweest tegen ons dus geen goed idee.

  Ws het de kater van je partner of hebben jullie hem samen geadopteerd?
  Groetjes van Gaby en de poezels

  Mijn katten maken van mijn huis mijn thuis

 6. #6

  Standaard

  @Belle Rose: het is wel degelijk oren plat en snorharen naar voren.
  Het kan natuurlijk zijn dat ik iets verkeerd doe, maar zoals ik al eerder schreef heb ik steeds katten gehad en nog nooit zulk gedrag mee gemaakt!

  @Gaby: Ik kom niet in contact met andere katten (of zéééééér sporadisch). De kat werd geadopteerd door m'n vriend en ik tesamen. Als hij mij dus wil aanvallen en m'n vriend verheft waarschuwend zijn stem, dan "luistert" hij en staakt dus zijn poging. Mijn stem laat daarentegen geen indruk na.

  Wat betreft dat in de ogen kijken. Daar ben ik mij eigelijk niet bewust van, ik gedraag me gewoon zoals ik me bij al m'n andere katten gedragen heb. Kan dus niet met ja of nee antwoorden, maar zal er eens op letten.

  Daarnaast is er in mijn ogen ook geen "aanleiding" (die zal er natuurlijk in zijn ogen wel zijn).
  bv.
  ° Ik zit in de leefruimte, hij komt van elders naar binnengelopen en probeert aan te vallen
  ° Ik loop van een ruimte waarin we samen zijn, naar een andere ruimte. Hij volgt me (versnelt zijn pas) en probeert aan te vallen.
  ° Hij komt knuffelen, ronken, dabben, "sabbelen" (als een kitten bij de mama), ... Springt dan opeens weg en keert zich tegen me!

  Verder is hij echt wel goed "opgevoed". Hij gebruikt zijn kattenbak, behalve dan zijn in-huis-plasjes, maar hij doet de 2 tegelijk. Hij kan dus perfect in zijn bak plassen en een volgende keer in huis (grote boodschap steeds in bak). Hij gebruikt steeds zijn krabpaal en zal nergens anders aan krabben. Hij luistert wél als hij bv. op het aanrecht springt (wat ik niet toelaat), als ik hem bij mij roep (behalve als hij buiten zit), enz... Het is dus echt een specifiek probleem.

  Volgende week normaliter een weekje verlof. Zal dan mijn licht nogmaals opsteken bij de da, anders therapeut.

  Bedankt.

 7. #7
  Mini Poezel
  Geregistreerd
  26 juni 2009
  Locatie
  Puurs
  Berichten
  1.313

  Standaard

  het kan ook zijn dat die kat ergens enorm gefrustreerd over is. kan hij buiten? mss heeft hij gewoon nood om zich buiten te kunnen afreageren. Mijn DA heeft ook eens ooit zo'n kat gehad die haar zonder waarschuwing aanviel en dat was ineens opgelost toen ze die kat buiten liet gaan.

  ik denk niet dat het zo is dat hij jou aanvalt omdat je mss iets 'verkeerd' doet, maar als jij hem voedt, met hem speelt, denkt hij dat jij mss ook zijn frustratie kan oplossen.

  Als de DA onderzoeken niets opleveren, dan kan je best een goede gedragstherapeut inschakelen. Er is ook een kattengedragsadvieslijn in nederland die je mss eens kan bellen om raad.

 8. #8

  Standaard

  Dat is inderdaad het geval. Ik ben diegene die hem voedt, borstelt, ... en diegene bij wie hij komt liggen.

  Verder kan hij dus wel degelijk buiten... Ok, hij zit "afgeschermd", dus geen 2-daagse ontdekkingstochten ;-) Maar die vrijheid heeft hij ook nooit gehad, waardoor ik hem in principe niets "ontneem" denk ik.

  Maar ik vind je manier van redeneren wel logisch. Het zou verklaren waarom het gedrag enkel tegen mij gericht is in ieder geval! Goed denkspoor!

  Thanx.

 9. #9
  Mini Poezel
  Geregistreerd
  26 juni 2009
  Locatie
  Puurs
  Berichten
  1.313

  Standaard

  hier is de website van dat katten gedragsadvies bureau

  http://www.kattengedragstherapie.nl/

  mijn beste advies is om er een therapeut bij te halen. maar let op, het is geen beschermd beroep en dus jan en alleman kan zo'n bordje langs zijn deur hangen. Er zijn in belgie en nederland ook niet echt professionele opleidingen in die richting en er zijn een paar die nogal erg zweverig zijn ook, dus je moet best iemand zoeken die in Engeland een gespecialiseerde cursus heeft gevolgd. In zwitserland was er ook een goede cursus dacht ik.

  Ik ken nog wel iemand in belgie van wie ik weet dat ze de cursus heeft gevolgd, maar ik ken haar niet persoonlijk. laat maar weten of je interesse hebt en ik vraag wel eens rond.

 10. #10
  Grote Poezel Cisca's schermafbeelding
  Geregistreerd
  6 augustus 2009
  Locatie
  Stramproy, Limburg NL
  Leeftijd
  63
  Berichten
  3.365

  Standaard

  Dit lijkt inderdaad een probleem voor een gedragsdeskundige. Dit los je zonder hulp echt niet op!!!
  Geen huis is compleet zonder het getrippel
  van kattenpootjes.

  Liefs van Cisca, Boef en Sabientje


Discussie gesloten
Pagina 1 van 2 1 2 LaatsteLaatste

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
De gehele inhoud van deze website is © 2005 - 2016 Kattenforum.be ~ Alle rechten voorbehouden.
Kattenforum.be is erkend als gespecialiseerde pers onder artikel 27§3