+ Reageren op discussie
Weergegeven resultaten: 1 t/m 4 van 4

Discussie: Graag advies over aanpak 2 jonge bange katten en ook wat mag ik verwachten

 1. #1
  Newbie
  Geregistreerd
  19 november 2017
  Locatie
  Laarne
  Berichten
  2

  Standaard Graag advies over aanpak 2 jonge bange katten en ook wat mag ik verwachten

  Beste,

  Ik heb een 4-tal dagen terug 2 jonge (3-4-5 maand) kattinnen geadopteerd van de lokale vzw. Ze komen uit verschillende nestjes en hadden elkaar nog niet gezien. Ze nomen Fri en Esme. Mijn uitdaging is dat ze heel mensenschuw zijn. Wat kunnen jullie me aanbevelen en wat mag ik verwachten (wanneer)? Hieronder een korte omschrijving van de eerste dagen.

  Dinsdag avond:
  Bakje Esme geopend en zit stil, bakje Fri geopend en ze zit met gezicht in een hoekje en is zo heel tijdje bljiven zitten. Direkt terug bij Esme gaan kijken maar die zat onder de zetel. Beide poesen hebben een aparte kamer. Een heel tijdje later was ook Fri uit haar bakje en verstopte ze zich achter verwarming.


  Woensdag
  Overdag verstoppen ze zich als het donker wordt komen ze buiten. Ze lopen heel veel rond (maar wel sluipend) en springen op tafels enzo (ik heb 5 mobiele bewegingscameras staan met nachtzicht dus kan het heel goed volgen). Ze gaan in elkaars kamer maar slagen er in elkaar niet te passeren - derde kamer wordt gebruikt als "wachtzone". Fri is stil maar Esme miauwt heel hard. 's Morgen zijn ze terug verborgen, maar ze hebben wel van kamer gewisseld.

  Donderdag
  Ik vind ze niet meer in hun gekend schuilplaatsje en ga op zoek. Bij het zoeken trek ik een poef weg waar Esme onder/tussen zat. Als een pijl in een boog schiet ze weg. Ik weet van dan niet meer waar ze zitten.
  's Nachts verkennen ze terug heel intensief de bovenverdieping (waar ze vrij kunnen rondlopen). Het miauwen van Esme is harder en langer geworden. Eigenlijk beetje zelfde als woensdag met het verschil dat waar ze woensdag een sluipgedrag hadden ze nu hectisch rondlopen ('s nachts). Ze gebuiken de kattenbak (heb er in elke kamer 1) en eten/drinken heel goed, veel zelfs.

  Vrijdag
  Ik weet nog steeds niet waar ze zitten ... maar er was vorige nacht veel beweging. In de namiddag zie ik een "staart"uit een kier onderaan de plint van de dressing komen. Daar zitten ze dus (na herposiitoneren cameras kon ik zien dat ze daar beiden zitten). Via de hoekkast kunnen ze onder de dressoir kruipen ... nooit zelf die opening gezien.
  Vrijdagnacht zie ik ze samen spelen, ze komen blijkbaar heel goed overeen, maar als ze me horen naar boven komen floepen ze onder de kast (kan het goed zien met de cameras en een tablet). Het miauwen van Esme is veel minder. Ik beperk ze nu tot de dressing en slaapkamer (niet meer ganse bovenverdieping) en plaats eten en kattenbak bij elkaar.


  Zaterdag
  Ze sprinten nog steeds weg als ze me horen maar ik zie nu Esme (op camera) op de krabpaalton slapen (ook overdag als het stil is) - Fri slaapt steeds in het "holletje" en komt enkel buiten voor spelen en eten als het donker is. Ik heb een Feliway geinstalleerd.
  Samen eten en zelfs zelfde kattenbak gebruiken is geen probleem (gezien op camera). Ik heb niet de indruk dat ze uit de dressing/slaapkamer willen naar rest bovenverdieping of verder

  Zondag
  Deze morgen zat Esme op de venstertablet van mijn slaapkamer, ze liep niet onmiddellijk weg toen ik tegen haar sprak (vanuit bed) maar wel toen ik begon te bewegen. Ze hebben deze nacht heel veel gegeten. Het is nu zondagmorgen ... uw advies is welkom (ook info over wat ik mag verwachten en wanneer - ik zou heel graag mijn katten ook eens aaien).
  Moet ik ze onder de kast laten of dat juist afsluiten?

  THANKS!
  Gr.,
  Sven.
  Laatst gewijzigd door BangeKat; 19 november 2017 om 12:28

 2. #2
  Newbie
  Geregistreerd
  25 november 2017
  Locatie
  Zwitserland
  Berichten
  7

  Standaard

  Ik zou zeggen wees geduldig. Het is de bedoeling dat de katten naar u toe komen en niet andersom.
  Rustig bewegen en praten. Het is heel mogelijk dat als u stil zit te lezen of naar de tv kijkt, ze ineens te voorschijn komen.

  Neem er de tijd voor. Mijn kat Charlie was ook héél schuw.

  O.

 3. #3

  Standaard

  hoe staat het er nu voor? Zijn er veranderingen?

 4. #4

  Standaard

  Tijd geven, vissen met touwtjes, propjes papier maken (en zorgen dat het goed ritselt) en die dan over de grond laten rollen. Ik heb ook al bangerikskes gehad, die met zo'n trucjes stilletjes vanonder de kast gekropen kwamen. Maar het kan wel even duren. Ooit een katertje uit een asiel geadopteerd dat twee maanden zowat onder de keukenkastjes heeft gekampeerd. Kwam alleen maar piepen om rap iets te eten en zijn gevoeg te doen, gelukkig op de kattenbak. Is uiteindelijk een heel lieve en aanhankelijke kat gebleken. Zoals hierboven al gezegd: de kat vooral zelf het initiatief laten nemen om contact te zoeken, maar spelen helpt wel om het ijs te breken.

+ Reageren op discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
De gehele inhoud van deze website is © 2005 - 2016 Kattenforum.be ~ Alle rechten voorbehouden.
Kattenforum.be is erkend als gespecialiseerde pers onder artikel 27§3